'Sabam rekent onterechte facturen aan'
Foto: an nelissen
Kamerlid Bart Tommelein (Open VLD) hervat zijn oorlog tegen de 'willekeur van Sabam', de privéorganisatie die auteursrechten int en verdeelt. Hij raadt jeugdverenigingen en andere organisatoren van fuiven aan elke factuur van Sabam met groot wantrouwen te bejegenen.
Twee jaar geleden al riep Tommelein gelegenheidsorganisatoren op om hun Sabamfacturen desnoods te betwisten. 'Er zijn voorbeelden te over van onterechte Sabamfacturen. Zelfs al draai je niet-beschermde muziek, dan nog rekent Sabam de volle pot aan. Naar wie gaat dat geld, vraag ik me dan af? Betaal een Sabamfactuur nooit blindelings', aldus Tommelein.

'Voor een goed begrip: ik vecht het principe van het auteursrecht niet aan. Integendeel, componisten, zangers, schrijvers en andere artiesten moeten de vruchten van hun werk plukken. Brood heeft een prijs, muziek ook. Maar Sabam int en verdeelt die auteursrechten op een weinig duidelijke wijze.'

Eind vorige maand werd de top van Sabam in verdenking gesteld voor het vervalsen van de jaarrekeningen, misbruik van vertrouwen van de leden en het witwassen van verduisterd geld. Tommelein neemt twee initiatieven: hij plaatst op zijn website een reeks tips voor organisatoren en hij dient opnieuw zijn wetsvoorstel in, samen met collega Ludo Van Campenhout, om de wet op het auteursrecht te herzien.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig