Bij een betoging van de Russische oppositie in Moskou is zaterdag oppositieleider en schaakgrootmeester Gari Kasparov opgepakt. Hij werd intussen al veroordeeld tot vijf dagen cel, omdat hij weigerde te gehoorzamen aan de politiebevelen.
Een week voor de Russische parlementsverkiezingen mocht de oppositiebeweging Een Ander Rusland zaterdagnamiddag wel een bijeenkomst houden op een plein in Moskou, maar bewegen mocht de oppositie niet. Volgens de oppositie was er tweeduizend man, volgens de massaal aanwezige politie 200.

Maar we hoorden ookeen politieagent in zijn microfoontje schreeuwen dat er 1.600 betogers waren (plus dertig journalisten, preciseerde hij). Waarheid is een relatief begrip, vooral in Rusland. Volgens onze schatting waren er 500 betogers, 50 journalisten, en 1000 politieagenten in uniform plus honderd verkleed als betogers. Op een week voor de verkiezingen laat het nerveuze regime niets aan het toeval over.

Toen de betogers op het einde van hun rally in de vrieskou toch bewogen – de oppositie wou naar het gebouw van de Centrale Verkiezingscommissie gaan om er protest aan te tekenen dat Vladimir Poetin als dienstdoend president toch ook de parlementaire lijst kan trekken van de partij Verenigd Rusland – ontstond chaos in de straten van Moskou.

In een zijstraat botsten de oppositiebetogers op een cordon van Omon-oproerpolitie. Er volgden rake klappen en enkele blitzacties om gericht betogers van de straat te plukken.

Ook schaakgrootmeester Gari Kasparov stond op het lijstje. Hoewel hij keurig probeerde op het voetpad en zo op de weg van de legaliteit te blijven, lukte het de oproerpolitie om hem met veel duw- en trekwerk uit een groep medestanders te sleuren. Het laatste wat van Kasparov werd gezien, waren zijn vingers die een V-teken maakten vanonder het gordijntje van een politiebus.

De oppositie blijft erg zwak, verdeeld en divers in Rusland, maar opmerkelijk was wel dat gisteren voor de eerste keer ook de traditionele liberale Unie van Rechtse Krachten (SPS) aan de betoging deelnam. De SPS had overigens evenmin geluk.

Nadat Kasparov was gearresteerd, probeerde de jonge SPS-parlementskandidate Maria Gaidar met de metro naar de Centrale Verkiezingscommissie te trekken om daar haar protest tegen Poetins kandidatuur te overhandigen. Om de hoek van het gebouw stond een politiebus te wachten waarin ook de elegante Gaider verdween.

Kasparov verscheen zaterdagavond nog voor een Moskouse rechtbank, waar hij werd aangeklaagd voor verstoring van de openbare orde. Hij werd veroordeeld tot vijf dagen cel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig