De Uittredende conservatieve premier van Australië, John Howard, heeft zaterdagavond (plaatselijke tijd) zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen toegegeven.
Howard telefoneerde naar Laborleider Kevin Rudd om hem te feliciteren met zijn overwinning, zo meldt de Liberal Party van de premier, die elf jaar aan het hoofd stond van de regering.

Na de telling van 70 procent van de stemmen kon Labor rekenen op 53,5 procent, de regeringscoalitie haalde 46,4 procent, zo maakte de kiescommissie bekend.

Eerder had de sociaaldemocratische Laborpartij van Kevin Rudd de overwinning bij de parlementsverkiezingen van zaterdag opgeëist.

Na ongeveer een kwart van de stembiljetten staat Labor op 53 procent terwijl de conservatieve Liberal Party van uittredend premier John Howard 47 procent van de kiezers kon overtuigen. Labor zou zo 16 extra zetels winnen in het 150 zetels tellende parlement en daarmee op 82 komen.

Voor het eerst sinds 1929 lijkt het er ook op dat de uittredend premier zijn plaatsje in het parlement zal verliezen. De 68-jarige Howard is al elf jaar premier en won de vorige vier stembusgangen, waarbij hij vooral profiteerde van de gunstige economische situatie en de conflicten aan de top van de Arbeiderspartij. Ongeveer 13 miljoen Australiërs moesten hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement.