Crisis kost 2,5 miljard
De sanering van de openbare financiën in België loopt gevoelige vertraging op als gevolg van de politieke crisis. Twee kostbare jaren om de begroting op orde te zetten gaan verloren.
'De crisis kost ongeveer 2,5 miljard euro', waarschuwt gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank zaterdag in een interview met De Morgen.

Om de kosten van de vergrijzing te kunnen betalen moet de begroting het jaar afsluiten met een overschot van ruim 900 miljoen euro. Maar door de aanslepende politieke crisis wordt er te weinig gespaard.

Quaden: 'Van de voorziene overschotten in 2007 en 2008 komt er niks in huis. In het beste geval wordt er een evenwicht bereikt. We verliezen dus twee jaren om de kosten van de vergrijzing te prefinancieren.'

De centrale bankier roept de politieke verantwoordelijken op niet lang meer te wachten met de vorming van een nieuwe regering. 'De situatie is gênant aan het worden voor ons imago in het buitenland.'

Quaden geeft de toekomstige regering nu al vast de raad om met een roadshow naar het buitenland te trekken om zo de imagoschade te beperken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in