Cruiseschip Explorer gezonken
Het cruiseschip Explorer, dat vrijdag in het Zuidpoolgebied waarschijnlijk op een ijsberg gelopen was, is amper 15 uur later gezonken. De 154 opvarenden zijn in veiligheid gebracht, zo heeft de Chileense marine bekendgemaakt.
Het schip, dat bezig was aan een rondreis van 19 dagen, liep bij de South Shetland Islands, in de Antarctische Oceaan, waarschijnlijk op een ijsberg of een ijsblok.

De schipbreukelingen werden naar de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei en de Uruguayaanse legerbasis Artigas gebracht op de Zuidpool. Later worden ze naar Punta Arenas, op het Chileense vasteland, gevlogen.

Ondertussen duiken al verhalen op over de gebreken die de Explorer vertoonde. Eerder dit jaar bleek bij inspecties onder andere dat de reddingsboten gebrekkig waren onderhouden. Er ontbraken ook vluchtplannen en er waren problemen met de waterdichte deuren.Na verschillende aanpassingen kreeg het schip op 21 oktober een veiligheidscertificaat.

Aan boord van het schip waren ook twee Belgen uit Menen: een vrouw en haar vriend. Het schip, dat in 1969 werd gebouwd, was speciaal vervaardigd voor expeditiecruises.