Formateur Yves Leterme roept de oranje-blauwe partijen woensdagavond niet samen voor een gezamenlijke vergadering. Dat hebben verschillende bronnen bevestigd. Er is nog altijd geen doorbraak bereikt in de onderhandelingen over garanties over een staatshervorming die moeten worden ingeschreven in het regeerakkoord. Ongetwijfeld volgt donderdag een nieuwe poging.
Leterme voerde woensdag een hele dag discrete contacten met de oranje-blauwe partijen over een nota die de gestrande regeringsonderhandelingen weer vlot moet trekken.

Naar verluidt lagen de kaarten in de namiddag goed en zag het ernaar uit dat er kon geland worden, maar woensdagavond bleek de juiste piste nog niet te zijn gevonden en besliste de formateur om nog geen gezamenlijke vergadering te organiseren.

De hoofdrolspelers blijven het cdH van Joëlle Milquet en de N-VA van Bart De Wever. Afhankelijk van de bron wordt de zwarte piet naar de ene of de andere doorgespeeld.

Vast staat wel dat de liberalen de kat wat uit de boom kijken. Zij hopen naar eigen zeggen dat er snel schot in de zaak komt en er vlug een regering op de been kan worden gebracht.

Ongetwijfeld volgt donderdag een nieuwe poging om de standpunten te verzoenen, ook al is officieel nog niets voorzien. Aangezien Leterme parallel werkt met de parlementsvoorzitters Herman Van Rompuy en Armand De Decker en deze laatste twee donderdagavond of vrijdagochtend bij de koning gaan, dringt de tijd om tot een rooms-blauwe oplossing te komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in