(Belga) Het algemeen duurder worden van de grondstoffen zal ook de prijs van chocolade gaan beïnvloeden. Die zou begin volgend jaar met 10 procent stijgen, luidde het dinsdag in Zwitserland, een van de belangrijkste chocoladeproducerende landen. Bij het Belgische Côte d'Or wilde men geen details kwijt over mogelijke prijsverhogingen.
Aan de basis van de prijsstijging ligt het feit dat in de twee belangrijkste cacaoproducerende landen, Ivoorkust en Ghana, de oogst van cacaobonen lager uitvalt dan andere jaren. Het gaat om een daling met respectievelijk 10 en 11 procent, in Ivoorkust ook als gevolg van het politieke geweld. Wereldwijd zijn er 8 procent minder cacaobonen beschikbaar. Minder grondstoffen betekent een hogere prijs. Zo steeg de prijs voor een ton cacao afgelopen zomer tot 1.146 Britse pond per ton in Londen, dat is 30 procent meer dan begin 2007 en de hoogste prijs in vier jaar. Daarnaast werd ook het melkpoeder fors duurder. De prijs steeg al tot 5.500 dollar per ton, tegen 2.200 dollar in september. Tot slot werden ook verpakking en transport duurder. (SER)