(Belga) Koks en docenten van de Voreca Management School in Leuven voeren een onderzoek naar het verbeteren van de smaak van voedsel. "We voeren tests uit om eten beter te laten smaken", zegt chefkok Johan Peeters van het rusthuis Sint Anna uit Herentals. "Bij bejaarden moet dit de reukzin prikkelen, waardoor ze meer eten." Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.
Het is wetenschappelijk bewezen dat de smaak en ook de reukzin bij senioren sterk achteruit gaat. Omdat de smaak van eten voor tachtig procent bepaald wordt door de geur en voor slechts twintig procent door de tong, zullen oudere mensen steeds minder proeven en hebben ze ook veel minder zin om te eten. Dat heeft als gevolg dat bij minstens tien procent van de bejaarden ouderdomsanorexia opduikt. Om deze vorm van anorexia tegen te gaan, voert Peeters samen met docenten van de Voreca Management School een onderzoek naar het verbeteren van de smaak en de geur van voedsel zonder bijvoorbeeld zout of suiker toe te voegen. Op die manier zullen senioren meer smaken en dus meer eten. Nu testen een scholen, rusthuizen en een hotel, een aantal alternatieve menu's uit. Nadien verschijnen de aangepaste recepten in een kookboek, dat vanaf februari 2008 gratis verspreid wordt in de zorgsector. (TVP)