Aantal dodelijke verkeersslachtoffers stijgt
BRUSSEL - Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in België neemt voor het eerst sinds jaren verontrustend veel toe. Dat zegt Werner De Dobbeleer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), op basis van de nieuwste cijfers van de Verkeersveiligheidsbarometer.
'De Verkeersveiligheidsbarometer van juli 2007, de laatste geregistreerde maand, bevestigt jammergenoeg wat de sinds enkele maanden waargenomen tendens ons deed vermoeden: er is een einde gekomen aan de daling van het aantal ongevallen én van het aantal doden', zegt De Dobbeleer. Er doet zich zelfs een nieuwe stijging voor. 'De negatieve tendens was al in juni 2007 ingezet met een lichte stijging (0,4 procent) van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers, maar voor juli klokken we af op een stijging van maar liefst 3,5 procent. Dat is nog nooit gebeurd sinds de metingen startten in 2004', aldus De Dobbeleer.

De Verkeersveiligheidsbarometer, opgemaakt op basis van de pv's van de lokale en federale politie, is gebaseerd op een vergelijking van twaalf maanden, voortschrijdende jaartotalen genoemd. De barometer van juli 2007 vergelijkt dus de totalen vanaf augustus 2006 tot en met juli 2007 met de totalen vanaf augustus 2005 tot en met juli 2006.