De Sloveense presidentsverkiezingen van zondag hebben geen winnaar opgeleverd. Geen van de kandidaten krijgt naar het zich laat aanzien de meerderheid van de kiezers achter zich.
Conservatief Lojze Peterle ging, nadat de helft van de stemmen waren geteld, met 26 procent aan de leiding, maar heeft dus bij lange na niet de steun van de helft van de kiezers.

De 59-jarige europarlementariër is een onafhankelijke kandidaat die de centrumrechtse coalitie van premier Janez Jansa achter zich weet. Peterle, van huis uit econoom, is premier geweest en minister van buitenlandse zaken. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen stond hij op 28 procent.

President Janez Drnovsek zegt genoeg te hebben van de politiek en de Slovenen konden kiezen uit zeven kandidaten. Drnovsek werd in 1992 premier van het pas onafhankelijk geworden Slovenië. In 2002 aanvaardde hij vervolgens het presidentschap en onder zijn leiding trad Slovenië in 2004 toe tot de Europese Unie en de NAVO.

Sinds begin 2007 heeft Slovenië de euro als wettig betaalmiddel. Het overwegend katholieke Slovenië werd in 1991 na een korte oorlog onafhankelijk van Joegoslavië. Over twee maanden wordt Slovenië voorzitter van de EU.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig