Champagne in Frankrijk duurder dan in België
Belgen die denken zaakjes te doen door hun champagne in Frankrijk te kopen, komen bedrogen uit. Franse champagneboeren rekenen de 'rijke Belgen' tot 30 procent meer aan. Bovendien kost de godendrank in warenhuizen over de grens gemiddeld hetzelfde of zelfs iets meer dan in Belgische supermarkten.
Dat zegt Alain Bloeykens, de organisator van wijnbeurs Megavino. Bloeykens trok zelf naar Frankrijk en peilde ter plaatse naar de prijzen van de grote huizen en van vijftig kleine champagneboeren.

Hij vergeleek bovendien wat je voor champagne betaalt in Franse en Belgische warenhuizen. Uit het onderzoek van Bloeykens blijkt dat je als Belg in bijna alle gevallen meer betaalt. Zo geven de grote huizen toe dat ze tot bijna een derde meer vragen om hun Belgische distributeur te beschermen.

Van de kleine boeren geeft ruim de helft zonder meer toe dat ze een "speciaal" tarief hebben voor Belgen en Engelsen, namelijk gemiddeld 30 procent duurder. De Belgische warenhuizen blijken dan weer ongeveer dezelfde prijzen te hanteren.