De hoogconjunctuur in de bouwsector is zo goed als voorbij. De sector zal wel terugvallen op de gemiddelde groei van voor 2005, zodat er geen sprake is van een crash, maar eerder van een zachte landing. Bouwbedrijven moeten echter nu al voldoende financieel plannen om zelf niet onzacht neer te komen.
Dat blijkt uit een studie rond kmo-financiering in de bouw van Dexia en het Kenniscentrum voor Financiering van Kmo (KeFiK).

Dexia gaat ervan uit dat de bouw dit jaar met vier à vijf procent gegroeid zal zijn. De eerste signalen van vertraging zijn al zichtbaar en in 2008 zou de groei dalen tot nul à twee procent, en daarmee onder de gemiddelde economische groei uitkomen.

Deze evolutie houdt risico's in voor bepaalde bedrijven. Zo is het aantal faillissementen in de bouw in de eerste acht maanden van dit jaar met tien procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

'Bedrijven moeten de gezonde financiële structuur die ze de voorbije jaren opbouwden dankzij de hoogconjunctuur, nu gebruiken om niet in de problemen te komen', luidt de boodschap.