Bij de Antwerpse vestiging van het chemieconcern BASF is dinsdagnacht een ontwerp van cao afgesloten voor de jaren 2008 en 2009 voor de 3.200 arbeiders en bedienden.
De komende dagen worden de werknemers geïnformeerd over de inhoud van het ontwerp. Binnen twee weken kunnen zij zich erover uitspreken via een geheime stemming, zo meldt Bruno Verlaeckt, voorzitter van de Algemene Centrale ABVV Antwerpen-Waasland.

In het ontwerp zit eerst en vooral een individuele werkzekerheidsclausule voor de komende vijf jaar. Ook is er een terugkeermogelijkheid voor mensen die in een bedrijf werken dat mogelijk verkocht zal worden.

In augustus werd de verkoop van de kunststofafdeling aangekondigd. Daarbij zijn ongeveer 300 werknemers betrokken. Verder bevat het ontwerp ook garanties op het vlak van koopkracht.

Er is een gecombineerde loonstijging voorzien van 45 eurocent per uur en daarenboven een verhoging van 1 procent, samen goed voor gemiddeld 60 eurocent of iets meer dan 100 euro per maand. Voorts werd nog een aantal sociale voordelen verbeterd.