Enkele ouders in de rand van Brussel klagen de enquête aan die de Vlaamse Gemeenschap heeft rondgestuurd naar alle leerlingen en waarin gevraagd wordt welke taal ze thuis spreken. De enquête is ook bestemd voor leerlingen van Franstalige scholen in faciliteitengemeenten in de Brusselse rand. Voor sommige ouders is het een "verborgen taaltelling". Dat meldt de RTBF donderdagavond.
Het formulier is opgesteld in twee talen en moet in het Nederlands ingevuld worden, aldus de RTBF. De ouders moeten daarin aangeven welke taal het kind thuis spreekt met de vader, moeder, broers, zussen en vrienden.

Voor de burgemeester van Sint-Genesius-Rode lijkt de enquête op een taaltelling, en dat is volgens de burgemeester verboden. Franstalig minister van Onderwijs Marie Arena vindt dat de enquête een goed project is en de kwaliteit van het onderwijs bij buitenlandse leerlingen kan verbeteren. Wel moet de enquête volgens Arena anoniem blijven.

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke herhaalt dat de enquête een voorbereiding op het nieuwe financieringssysteem is dat hij vanaf 2008 geleidelijk wil invoeren.