(Belga) Open Vld-onderhandelaar Karel De Gucht verdedigt Yves Leterme (CD&V) tegen de Franstalige campagne, waarvan de kandidaat-premier het slachtoffer is, zo meldt Het Laatste Nieuws vrijdag.
"De reactie op de jongste uitspraken van Leterme over het onderwijs zijn buiten elke verhouding. Het lijkt of de Franstaligen zich het recht voorbehouden een vetorecht uit te oefenen op welke Vlaming premier kan worden. Wel, dat kan niet", zegt De Gucht in de krant.

De Gucht begrijpt niet waarom Leterme beter geen verklaringen meer zou afleggen. "Leterme is en blijft een politieke tegenstander, maar of je dat nu graag hebt of niet, hij is als kandidaat-premier volgens velen incontournable. Wie hem het premierschap afneemt, maakt van hem een Vlaamse martelaar. En ik heb niet veel zin om het bij de volgende verkiezingen tegen een politieke martelaar op te nemen. En die man zou niet mogen spreken? Waar slaat dat op? Leterme heeft de verkiezingen gewonnen. Men kan dus niet om hen heen. De campagne die men tegen hem voert met betwistbare argumenten, is onaanvaardbaar", aldus de Open Vld-onderhandelaar. (SVR)