Leterme mag nog geloven in premierschap
Vier op de tien Belgen (43,87 procent) zijn van mening dat Yves Leterme nog een kans heeft om eerste minister te worden. Vooral in Vlaanderen zien de mensen Leterme nog premier worden. De steun voor de CD&V'er gaat van 70 procent in West-Vlaanderen tot ruim 55 procent in Vlaams-Brabant en Antwerpen.
Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van La Dernière Heure. In Wallonië is de steun veel kleiner: van 14,5 in Henegouwen tot 25 procent in Brussel en de provincie Luxemburg. Het aantal onbeslisten bedraagt bijna 14 procent.

Uit de peiling blijkt nog dat iets meer dan 42 procent denkt dat er een oranje-blauwe regering komt. Ook hier zijn de Vlamingen optimistischer. In Wallonië geloven alleen Waals-Brabant en Luik nog in dergelijke regering. In Henegouwen gelooft maar 33,8 procent in oranje-blauw. Zeven op de tien ondervraagden ten slotte, denken dat België nog een toekomst heeft op lange termijn.

In Namen gelooft men daar het minst in: daar denkt bijna de helft (47,62 procent) dat België geen toekomst heeft. In Luik, Oost-Vlaanderen en Brussel ligt het geloof tussen 75 en 80 procent. Jongeren (18-25 jaar) zijn optimistischer dan 50-plussers.

Er werden duizend mensen telefonisch ondervraagd. De foutenmarge bedraagt 3,3 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig