Horeca staat met de rug tegen de muur
Dit jaar lijkt een annus horribilis te worden voor de Belgische drank- en eetgelegenheden. Nadat de horeca begin zijn omzet met gemiddeld een kwart zag dalen als gevolg van het rookverbod, stuwen nu de stijgende energie- en grondstofkosten de prijzen op de menukaart de hoogte in. En dat zal klanten wegjagen, vreest de horeca. Dat schrijft De Morgen donderdag.
'We hebben een dringende boodschap overgebracht aan de politieke partijen', zegt Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen. 'De nieuwe regering moet maatregelen treffen die oog hebben voor de bedrijfseconomische realiteit. Hoe langer die op zich laten wachten, hoe meer zaken failliet zullen gaan.'

Er lijkt geen einde te komen aan de lijst van levensmiddelen en voedingsstoffen die dit jaar duurder zijn geworden. Na onder meer bier, mosselen, brood, pasta en kip, wordt nu ook chocolade duurder. De winstmarges in het Belgische horecawezen zijn sowieso al niet groot. Daarenboven drukt de interne concurrentie op het prijsbeeld.

De Bauw: 'Als je als horecaondernemer dan nog eens geconfronteerd wordt met stijgende kosten, brokkelen de marges al helemaal af. Je kunt immers niet al je kosten lineair doorrekenen aan de klant, want dan komt hij niet meer.'