Belgen willen geen communautaire crisis
Minister De Clerck: 'Ofwel bestraffen we, of anders moeten we de opkomstplicht in vraag stellen.'
Twee maanden na de federale verkiezingen hebben negen op de tien Belgen nog geen spijt van hun keuze. Dat blijkt uit een onderzoek in La Dernière Heure dinsdag. Liefst zes op de tien van de ondervraagden vindt dat de communautaire onderhandelingen het niet waard zijn om het voortbestaan van België in gevaar te brengen.
Ruim zestig procent van de ondervraagden vindt dat het communautaire aspect van de formatie geen politieke crisis waard is. De inwoners van Vlaams-Brabant en Limburg zijn het meest gekant tegen een communautaire crisis (84 en 82,05 procent). In de provincies Luik en Waals-Brabant vindt 34 en 33,33 procent van de bevolking dat het communautaire luik een politieke crisis waard is.

De Belgen blijven trouw aan hun politieke keuze in het stemhokje: slechts 6,13 procent geeft toe dat hij een andere stem zou uitbrengen als er opnieuw moet gestemd worden. CD&V blijft op kop in Vlaanderen (25,89 procent heeft de intentie op de partij te stemmen), gevolgd door Open VLD en SP.A-Spirit. Aan Franstalige kant blijft de MR op kop, gevolgd door Ecolo en de PS.

Op de vraag wie formateur Yves Leterme zou moeten opvolgen, kiest de meerderheid voor uittredend premier Guy Verhofstadt (31,82 procent), gevolgd door Johan Vande Lanotte (11,46 procent) en Didier Reynders (9,68 procent). Op de vierde plaats staat informateur Jean-Luc Dehaene (9,09 procent).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in