LEUVEN - Volgens een stuk in het vakblad New England Journal of Medicine kan kauwgom bijdragen om te vermageren. Bij een ritme van 100 kauwbewegingen per minuut stijgt het energieverbruik immers met 8 tot 14 kcal. Wie dit het hele jaar volhoudt zou tot 5 kilo vet kunnen verliezen. Die resultaten staan in Bodytalk dat erop wijst dat dergelijk kauwritme niet realistisch is en ook risico's inhoudt.
Frequent kauwen - bijvoorbeeld om het uur een nieuw stuk - zou overigens ook de drang naar zoetigheden doen afnemen. Dat is evenwel niet het geval voor hartige snacks. Net voor de maaltijden kauwen zou er ook voor zorgen dat men iets minder eet. Positief is ook dat men van kauwen geen honger krijgt, behalve misschien van kauwgom met de kunstmatige zoetstof aspartaam.

Kauwgom heeft overigens nog andere voordelen. Zo heeft het reeds zijn nut bewezen voor rokers die willen stoppen. Doordat het de toevoer van speeksel verhoogt, helpt het ook om bacteriën en voedselresten weg te spelen. Kauwgom helpt ook om de darmen na een operatie sneller weer op gang te trekken. Het blijkt ook een goede remedie voor mensen met zuuroprispingen.