Steeds meer jobs bedreigd door faillissementen
In Westerlo staan 3,6 procent van de winkels leeg Foto: if
Het aantal jobs dat op de tocht staat in Vlaanderen en Wallonië als gevolg van faillissementen stijgt. Opvallend is dat meer grote én meer kleine bedrijven failliet gaan.
Dat blijkt woensdag uit cijfers van het economisch onderzoeksbureau Graydon.

Eind juli waren in België 4.444 faillissementen uitgesproken. Dat is een daling met 3,1 procent tegenover de eerste zeven maanden vorig jaar.

Toch stijgt in Vlaanderen en Wallonië het aantal jobs dat door falingen op de helling staat: al 4.687 in Vlaanderen, tegenover 4.535 vorig jaar en 3.728 in Wallonië, tegenover 3.632 vorig jaar.

Dankzij de daling in Brussel (van 2.368 naar 1.814) is er over heel België een daling van het aantal bedreigde jobs met 1,19 procent tot 10.229.

Eric Van den Broele, aan het hoofd van de onderzoeksafdeling van Graydon, ziet twee tendensen. Enerzijds is er een stijging van het aantal grote bedrijven (meer dan honderd mensen op de loonlijst) dat over de kop gaat en anderzijds is er een stijging van het aantal kleine bedrijven (tot twintig werknemers) dat failliet gaat. In de groep van twintig tot honderd werknemers is er een daling. Volgens Van den Broele is die tendens al vier à vijf maanden merkbaar in Vlaanderen en sinds deze maand ook in Wallonië. 'Het is een nieuwe evolutie. Een verklaring hebben we niet meteen', dixit Van den Broele.

Sinds begin dit jaar zijn er al zeven bedrijven over de kop gegaan met meer dan honderd werknemers. In 2006 waren er dat voor het hele jaar maar zes. Wat de kleine bedrijven betreft: 61,39 pct van de failliet verklaarde ondernemingen die werknemers tewerkstelden, had slechts één personeelslid in dienst. Grootste jobverlies dit jaar vond plaats bij Etablissements De Poortere Frères (Moeskroen, 327 banen), Apem (Waver, 295 banen) en Steverlynck groep (Anzegem, 239 banen).

Vlaanderen telde de eerste zeven maanden evenveel faillissementen als dezelfde periode vorig jaar. Voor Wallonië was er een daling met 3,81 pct, voor Brussel met 8,18 pct. Meer falingen waren er in Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Opvallend sterke toenames waren er in de arrondissementen Mechelen, Ieper, Oostende, Charleroi en Neufchâteau.

Het grootste aantal falingen wordt geteld binnen de horeca: 18,29 pct van alle faillissementen. Meer dan een derde hiervan gebeurt bij cafés, nog een derde bij de traditionele restaurants en een vijfde bij fastfoodrestaurants, snackbars en frituren. De bouwnijverheid - goed voor 13,34 pct van de falingen - kent weer meer faillissementen dan vorig jaar.

Daarvan zijn 3,16 pct gespecialiseerd in woningbouw, 1,27 pct in elektrische installaties en 1,07 pct schrijnwerkers. De bouw is koploper wat betreft het aantal banen dat teloorgaat door een faling: 2.227. De bouw wordt gevolgd door de kleinhandel (1.065 banen). De textielsector weegt zwaar door: 25 failliete werkgevers zijn goed voor 13,2 pct van de verloren banen.

In 2007 zijn er voorlopig 47 bedrijven die een gerechtelijk akkoord kregen toegewezen, waarvan er vier over de kop gingen. Op 29 juni kende het gerechtelijk arrondissement Ieper overigens een gerechtelijk akkoord toe aan een eenmanszaak: dat is voor het eerst sinds het gerechtelijk akkoord voor Lernhout & Hauspie

In juli werden 441 faillissementen uitgesproken, 18 pct meer dan in juli vorig jaar. Maar gezien de flexibele werking van de kamers van koophandel in de vakantieperiode, is dit volgens Graydon geen alarmerend signaal.