Een aanslag met een geparkeerde bomauto in het centrum van Bagdad heeft woensdag aan achttien mensen het leven gekost. Tweeëndertig mensen raakten gewond. Later op de dag kwamen zeker vijftig mensen om het leven, toen in de buurt van een benzinestation in de wijk Mansour een tankwagen ontplofte. Nog eens 25 mensen raakten gewond.
De aanslag met de bomauto werd gepleegd op een druk plein in de gemengde wijk Karradah. Op straat lagen plassen bloed. Auto's die in de buurt stonden brandden uit of liepen schade op door rondvliegend puin en in het wegdek gaapte een groot gat.

Bijna een week geleden werd Karradah getroffen door een reeks explosies, waarvan een met een vrachtwagenbom, die aan meer dan zestig mensen het leven kostte. Tot dan toe gold de wijk als een van de veiligste van Bagdad. Mansour, waar de tankwagen ontplofte, is een overwegend soennitische wijk.

Amerikanen

Het Amerikaanse leger maakte eerder woensdag bekend dat drie van zijn soldaten zijn omgekomen en zes gewond geraakt toen hun pantservoertuig in het oosten van Bagdad werd geraakt door een zogenaamde EFP, een geavanceerd projectiel dat pantsers kan penetreren.

De Amerikaanse regering heeft het Congres dinsdag gevraagd in te stemmen met een extra uitgave van 5,3 miljard dollar (3,9 miljard euro) voor de aankoop van pantservoertuigen die beter bestand zijn tegen bermbomaanslagen in Irak. Het Congres stemde eerder al in met de uitgave van 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) voor betere pantserwagens voor de strijdkrachten in Irak en Afghanistan.

Het nieuwe bedrag komt bovenop de 141,7 miljard dollar die het Witte Huis heeft begroot voor de militaire operaties in Irak en Afghanistan in het belastingjaar dat op 1 oktober begint.

Amerikaanse militairen hebben bij invallen die ze dinsdag en woensdag op verschillende plaatsen in Irak uitvoerden drie mensen doodgeschoten en 27 mensen gearresteerd.

Onder de opgepakte personen zouden zich een bommenmaker en twee leden van Al-Qaeda in Irak bevinden, onder wie een naaste medewerker van de commandant van die groep in Bagdad..