Vierhonderd agenten gewond bij anti-G8 betoging
BERLIJN - Bij de anti-G8 betoging van zaterdag in de Duitse stad Rostock zijn meer dan duizend gewonden gevallen. Bij de politietroepen alleen al vielen 433 gewonden, van wie er dertig zwaargewond zijn, zo blijkt zondagochtend uit een nieuwe balans na de schermutselingen.
Hoeveel betogers er precies gewond raakten, is nog niet officieel bekend maar er is sprake van honderden. Zowat zestig mensen dienden zich in het ziekenhuis of aan hulpposten aan voor verzorging, aldus de politie.

Er werden 125 mensen gearresteerd. De meesten van hen werden na de vaststellingen weer vrijgelaten, meldt een politiewoordvoerder.

Volgens ooggetuigen liep de manifestatie uit de hand toen gemaskerde personen een politievoertuig bekogelden waarin nog een agent zat. De oproerpolitie voerde daarop een charge uit om hun collega te bevrijden, waarna het geweld escaleerde. De organisatoren van de betoging distantiëren zich van de herrieschoppers.

Zondagochtend heerst in Rostock een gespannen rust, na de betoging van tienduizenden andersglobalisten tegen de G8-top die volgende week wordt gehouden in het nabijgelegen Heiligendamm. De organisatoren zeggen dat er 80.000 deelnemers waren, de politie houdt het op 30.000.

In de loop van zaterdagnacht werden volgens het stadsbestuur nog twee auto's en tientallen vuilniscontainers in brand gestoken. Tot na middernacht vlogen er nog politiehelikopters boven de stad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in