De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een missie observatoren naar België voor de federale verkiezingen van 10 juni. Dat bericht La Libre Belgique zaterdag.
Het is niet de eerste keer dat de OVSE waarnemers naar ons land stuurt. Ook in oktober 2006 maakten drie experten de verplaatsing om de gemeenteverkiezingen te observeren. Het ging toen om een studiebezoek, na een uitnodiging van België zelf.

De delegatie voor 10 juni zal bestaan uit een tiental experten, onder de verantwoordelijkheid van Lubomir Kopaj, iemand met ervaring inzake observatiemissies.

Deze missie zal alle aspecten van de verkiezingen analyseren. De Belgische kieswetgeving zal uitgeplozen worden. Ook de persvrijheid zal nagegaan worden.

Elektronisch stemmen

Toch is het vooral het elektronisch stemmen het belangrijkste motief voor de komst van de missie.

In het handboek over observaties van verkiezingen worden elektronische stemsystemen als een eventueel probleem aanzien. Het boek viseert systemen die geen 'spoor op papier nalaten dat kan worden nagekeken door de kiezer zelf, en manueel consulteerbaar is op welke wijze dan ook'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in