De beslissing van de minister van Werk, Peter Vanvelthoven, om van 2 mei 2008 een vrije dag te maken, kost de handelaars 285 miljoen euro omzet. Dit zegt de Belgische Federatie van de Distributie (Fedis) dinsdag. De minister nam de beslissing omdat 1 mei en Hemelvaart volgend jaar op dezelfde dag vallen.
Fedis wijst erop dat de beslissing indruist tegen het advies van de Nationale Arbeidsraad. Om te vermijden dat de werknemers in 2008 een feestdag zouden verliezen, stelde de Arbeidsraad een vervangende feestdag op zondag 10 augustus voor. De werkgevers konden in dat geval kiezen: ofwel gaven ze hun werknemers op maandag 11 augustus een dag vrij, ofwel kozen ze in overleg met de werknemers een datum die voor beide partijen het beste past.

Door van 2 mei verplicht een vrije dag te maken, zouden de winkels volgend jaar op donderdag 1 mei, vrijdag 2 mei en zondag 4 mei gesloten zijn. De handelaars verliezen daardoor een verkoopdag tijdens het hemelvaartsweekend. Op een dag in een verlengd weekend wordt gemiddeld 285 miljoen euro omgezet.

Neutraal Syndicaat voor zelfstandigen

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt dat minister Vanvelthoven alleen met de werknemers en niet met de werkgevers rekening houdt in zijn beslissing om van 2 mei 2008 een feestdag te maken.

Voor werknemers is de beslissing interessant omdat het enerzijds de periode van de communiefeesten is en omdat ze anderzijds een verlengd weekend van vier dagen krijgen. ''Maar intussen ligt door de maatregel het economische leven gedurende twee feestdagen zo goed als stil'', stelt het NSZ in een mededeling. ''Dit is een probleem voor heel wat bedrijven en winkels die traditioneel niet de brug maken met Onze-Lieve-Heer Hemelvaart'', aldus het NSZ.

VBO

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) noemt de beslissing van minister Vanvelthoven 'onaanvaardbaar'. Naast Fedis, Unizo en het NSZ dringt ook het VBO er bij de minister op aan de extra feestdag op 10 augustus vast te leggen.

Volgens het VBO jaagt de minister de bedrijven stevig op kosten door hen gedurende twee opeenvolgende dagen te verplichten tot sluiting. 'Bovendien betekent deze verplichte sluiting ook dat consumenten begin mei 2008 twee opeenvolgende dagen of soms zelfs drie van de vier dagen nergens terechtkunnen voor hun aankopen', stelt het VBO in een mededeling.