BRUSSEL - ,,De zware 4-0 nederlaag van de Rode Duivels heeft niet alleen te maken met het gebrek aan talent, maar ook met het feit dat de spelers zich nauwelijks verbonden voelen met de nationale ploeg. Enkel de splitsing in een Vlaamse en Waalse nationale ploeg kan het voetbal in ons land uit het moeras halen'', stelt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Hij start een petitie over een eigen Vlaams nationale ploeg.
Voor Dewinter gaat de thesis van gebrek aan talent niet volledig op aangezien de Rode Duivels heel wat ,,individueel voetbaltalent'' tellen. ,,Italianen, Portugezen, Engelsen, Schotten en Duitsers vechten voor hun ploeg en vooral voor hun land, hun natie, hun volk, hun kleuren. Voetballen voor de Belgische nationale ploeg wordt vooral als een vervelende opdracht, als 'corvee' beschouwd'', meent hij.

Enkel de opsplitsing van de Belgische nationale ploeg in een Vlaamse en een Waalse nationale ploeg kan volgens hem het Belgische voetbal uit het moeras halen en de algemene malaise doorbreken. ,,Vlaamse Leeuwen in plaats van Rode Duivels'', stelt hij. De Vlaams Belanger wil binnenkort een actie opstarten waarbij voetbalsupporters aan de voetbalstadions en via het internet de oprichting van een Vlaams nationale ploeg kunnen ondersteunen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in