NOUAKCHOTT - Zowat 1,1 miljoen stemgerechtigde Mauritaniërs trekken zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Daarin staan Sidi Ould Cheikh Abdallahi van de gewezen presidentiële meerderheid en voormalig oppositielid Ahmed Ould Daddah tegenover elkaar.
De kiezers kunnen vanaf 7 uur lokale tijd (9 uur Belgische tijd) tot 19.00 uur lokale tijd hun stem uitbrengen in een van de zowat 2.400 stembureaus van het immense woestijnland (twee keer zo groot als Frankrijk), dat iets meer dan 3,1 miljoen inwoners telt. In de eerste ronde haalde geen van de kandidaten de verplichte kaap van 50 procent van de stemmen. De 69-jarige Abdallah kreeg op 11 maart 24,80 procent van de kiezers achter zich. Hij kreeg sinds de eerste ronde de steun van de presidentskandidaten die toen derde en vierde eindigden. Zijn overblijvende opponent, de 65-jarige Daddah haalde dan 21 procent van de stemmen. De Mauritaanse stembusgang wordt gezien als het begin van een democratisch tijdperk in het Noordwest-Afrikaanse land.

De verkiezingen komen er in een poging om de macht weer bij het volk te leggen nadat oud-president Maaouya Ould Taya in 2005, na een regeerperiode van 21 jaar, werd afgezet bij een geweldloze staatsgreep. De nieuwe grondwet bepaalt nu dat een president maximaal twee ambtstermijnen van vijf jaar kan dienen. Vorig jaar waren er al parlements- en gemeenteraadsverkiezingen in de voormalige Franse kolonie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in