Lionel Messi redt Barcelona tegen Real Madrid
Foto: epa
BARCELONA - Niet alleen in de Belgische competitie werd dit weekend dé match van het seizoen gespeeld. Ook Spanje, Italië, Duitsland én Schotland hadden de topper der toppers dit weekend op het programma staan.
In Spanje maakten FC Barcelona en Real Madrid er een echt spektakelstuk van: elf kaarten (waaronder een rode), zes doelpunten en maar drie doelpuntenmakers. Dat betekent dat op zijn minst één iemand heel erg zijn best heeft gedaan.

Na amper vijf minuten opende Van Nistelrooy de score, het 200ste doelpunt uit zijn loopbaan. Real keek dinsdag in de Champions League al na 10,2 seconden tegen een achterstand aan, dit weekend viel het vroege doelpunt aan hun goede kant. Nog voor het kwartier potte de Nederlander nummer 201 van op de penaltystip. Van Nistelrooy kreeg nog een paar uitstekende mogelijkheden om de hattrick compleet te maken, maar het was zijn ploegmaat Sergio Ramos die voor het derde Real-doelpunt zorgde.

Het zou sowieso geen zuivere hattrick geweest zijn, want bij Barcelona liep ene Lionel Messi rond die de Catalaanse achterstand drie keer ongedaan maakte. ,,Het is ongelooflijk’’, zuchtte Van Nistelrooy achteraf. ,,We hadden de winst voor het grijpen, maar op een of andere manier gaven we het nog uit handen. Ik heb er geen verklaring voor.’’

Zijn landgenoot, Barça-trainer Frank Rijkaard vond dat zijn team de morele winnaar was. Begrijpelijk, want na de uitsluiting van Oleguer moest Barcelona nog een helft verder met z’n tienen. Voor Real-trainer Fabio Capello ziet de situatie er met de dag somberder uit.

Derby’s in Milaan en Glasgow

Barça-Real was lang niet de enige topper op de Europese velden. In de Serie A stond alles in het teken van de Milanese derby tussen Inter en AC. Daarin bracht Milan-spits Ronaldo zijn ex-club Inter op achterstand. In de tweede zetten Julio Ricardo Cruz en Zlatan Ibrahimovic echter orde op zaken. Na de spectaculaire 3-4-zege uit de heenronde, won Inter nu ook de terugwedstrijd. Het blijft ongeslagen in de competitie en voert het klassement met twee straten voorsprong aan. Milan telt liefst 33 punten minder. Zelfs rekening houdend met de acht strafpunten die Milan in het begin van de competitie kreeg, zou het verschil nog 25 punten bedragen.

In Schotland was er Celtic-Glasgow Rangers, de moeder aller derby’s. De Rangers wonnen de Old Firm met 0-1. Voor Celtic is er nog steeds geen vuiltje aan de lucht. In de stand behoudt het een straat van 16 punten voorsprong op stadsrivaal Rangers, de tweede.

En in Duitsland stond nog een topper op het programma: Bayern München en Werder Bremen, vooraf de grote titelkandidaten, speelden 1-1 gelijk. Daniel Van Buyten werd een kwartier voor het einde voor het eerst dit seizoen gewisseld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in