Gewonden bij grimmige betoging brandweer
Foto: reuters
BRUSSEL - Bij de nationale betoging van brandweermannen in Brussel zijn vanmorgen twee agenten en drie betogers gewond geraakt. Aan de demonstratie namen twee- tot drieduizend brandweermannen deel. Ze eisen een betere opleiding en een beter statuut. Een delegatie van de manifestanten werd ontvangen op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.
Aan de versperring aan de Koningsstraat, gooiden brandweerlieden voetzoekers en rookprojectielen naar de ordediensten, bevestigt de politie. ,,Twee brandweermannen werden gewond door hun eigen projectielen die vroegtijdig explodeerden. Ze dienden overgebracht te worden naar het ziekenhuis'', preciseert de politie.

De brandweerlieden bespoten de agenten met hun brandslangen en probeerden de versperring met Friese ruiters te doorbreken. De ordediensten maakten daarop gebruik van spuitwagens.

,,De brandweermannen bleven uiteenlopende voorwerpen gooien naar de ordediensten. Daarbij zijn drie agenten in het gezicht verwond'', vervolgt de politie.

Kat- en muisspelletjes

Aan het einde van de manifestatie deden zich nog incidenten voor. Even na 13 uur probeerde een harde kern van zowat dertig manifesterende brandweermannen nog een kat-en-muisspelletje op te zetten met de politie in de Brusselse Koningsstraat. Op dat ogenblik waren de meeste brandweermannen alweer op weg naar hun brandweerkazerne.

De harde kern probeerde de politie op stang te jagen door ''gestapo'' te scanderen. De groep probeerde ook een nieuwe uitval tegen de politieversperring op te zetten. De ordehandhavers hadden zich opnieuw geformeerd en kregen daarbij steun van waterkannonen.

Toen de situatie opnieuw uit de hand dreigde te lopen, nam een brandweerwagen met vreedzame spuitgasten positie in tussen het politiecordon en de relschoppers. Na een 10-tal minuten strijdlustig zingen en dansen, ontruimden de meest pacifitische manifestanten de baan. Omstreeks 13.30 uur waren enkel nog wat kleine groepjes brandweermannen in de wijk aanwezig.

Hoge opkomst

De opkomst overtreft de verwachtingen van het gemeenschappelijk vakbondsfront, dat had gerekend op 1.000 betogers. De aanwezige brandweermannen, zowel vrijwilligers als beroepsbrandweermannen, waren afkomstig uit heel het land.

Hun voornaamste eis is een echt statuut. In het hervormingsplan is er alleen maar sprake van een ,,vooral theoretisch'' kader, zei Guy Crijns van de christelijke vakbond in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront.