Acht op tien werknemers zou liefst naar werk fietsen
Een op de tien Vlamingen gaat met de fiets naar het werk. Maar als ze mochten kiezen, dan zouden acht op de tien werknemers de fiets gebruiken in het woon-werkverkeer. Dat blijkt uit een enquête van de Fietsersbond.
,,De cijfers tonen aan dat het potentieel voor meer fietsgebruik groot is. Een aantal stimulerende maatregelen door de werkgevers, zoals een fietsvergoeding, zou het fietsgebruik verder kunnen opkrikken", zo zegt Patrick D'Haese, directeur van de Fietsersbond. De Fietsersbond kreeg bijna 1.000 reacties op een enquête rond het woon-werkverkeer.

Uit de rondvraag blijkt dat 66 procent van de woon- werkverplaatsingen korter is dan 10 km. ,,Perfect fietsbare afstanden", aldus D'Haese. Toch blijkt uit eerdere cijfers dat maar 6,4 procent van de Belgen en 10,1 procent van de Vlamingen de fiets gebruikt in het woon-werkverkeer.

Uit de Fietsersbond-enquête blijkt dat ,,het weer" de hoofdreden vormt om de fiets niet te nemen. D'Haese spreekt van een vooroordeel: ,,Volgens cijfers van het KMI regent het maar 6 procent van de tijd". (DWM)