BRUSSEL - De bouwsector in ons land vraagt dat de overheid in de toekomst meer investeert in infrastructuur, energiezuinige gebouwen promoot en investeringen fiscaal ondersteunt. Zo moet de overheid er mee voor zorgen dat ze de nakende groeivertraging in de sector opvangt. Dat staat in een memorandum van de Confederatie Bouw, dat woensdag werd voorgesteld.
De confederatie denkt onder meer aan meer investeringen in transportinfrastructuur en de afschaffing van de btw op werken die gebouwen energiezuiniger maken. De bouwsector vraagt ook aan beleidsmakers om het concurrentievermogen van de bouw op peil te houden. Dat kan onder meer door betere opleiding van jongeren vanaf zestien en flexibeler arbeidsvormen die de krapte op de arbeidsmarkt moeten opvangen.

De bouwsector wil ook extra maatregelen tegen zwartwerk en lastenverlagingen. Zo vraagt ze een verminderingen van de loonkosten voor haar arbeidsintensieve bedrijfstak. De Confederatie Bouw doet haar aanbevelingen aan de vooravond van Batibouw, in een memorandum aan alle politieke partijen. De sector wil zo haar verlanglijstje bekend maken aan alle politici en hoopt dat die daar na de federale verkiezingen van 10 juni rekening mee zullen houden.