GENT - Met zo'n 35.000 gebouwde vrachtwagens, heeft Volvo Europa Truck in Gent vorig jaar al haar productierecords verpulverd. Het productiecijfer van 2006 is nog niet officieel, maar verschillende vakbonden hebben het al bevestigd. In 2007 zouden er mogelijk zelfs 42.000 trucks van de band rollen.
Vrijdag heeft Volvo Europa Truck in Gent aangekondigd dat ze vanaf half april met een nachtploeg start. Dat is nodig om aan de groeiende vraag te voldoen. Volgens de bonden is de productie vorig jaar zelfs gestegen tot 35.000 vrachtwagens, een nieuw record. De bonden hebben de opstart van de nachtploeg, half april, warm onthaald.

Hoelang die nachtploeg nodig zal zijn, is evenwel koffiedik kijken, zegt ABVV-secretaris Albert Moerman. "De productie voor 2007 en 2008 ziet er wel veelbelovend uit", reageert Vera Bostijn, woordvoerster van Volvo Europa Truck nv. Hoeveel vrachtwagens er in het orderboekje staan, wil Bostijn niet kwijt, maar in vakbondskringen circuleert het cijfer van 42.000 vrachtwagens per jaar. Dat zou een absoluut record zijn voor de fabriek. Binnenkort pakt het bedrijf uit met het officiële cijfer van 2006.

Of de nachtploeg twee jaar zal bestaan of zelfs langer, is niet geweten. De nieuwe jobs zijn trouwens niet allemaal contracten van onbepaalde duur.