Waalse melkproducenten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een aantal distributiecentra geblokkeerd die leveren aan supermarktketens. Onder meer Colruyt, Carrefour en Aldi deelden in de brokken. Voor de winkels zelf zouden er amper gevolgen zijn, zegt Luc Rogge van Colruyt.
Volgens Rogge blokkeerden Waalse melkveehouders het distributiecentrum van Colruyt in Gellingen en Halle, van Carrefour in Nijvel en van Aldi in Gembloers.

'Door de actie, die tot (donderdagnacht, nvdr.) 3 uur duurde, hebben onze leveringen een beetje vertraging. Bij de opening van onze winkels, om 9 uur, waren alle producten ter plaatse maar mogelijk nog niet allemaal in de rekken', aldus Rogge.

Vanuit Gellingen worden voornamelijk dranken verdeeld, vanuit Halle verse producten.

Melkveehouders protesteren al enkele dagen tegen de lage melkprijzen die ze naar eigen zeggen krijgen van de afnemers.

'We willen de consument niet straffen maar wij vragen een betere verdeling van de kosten. Momenteel verkopen wij een liter melk aan zo'n 0,30 euro. We vinden de producten terug in de winkelrekken aan 1 tot 1,80 euro' meldt Vincent Van Zande van de Federatie van Jonge Landbouwers.

Niet alleen melkveehouders in de problemen

'Het probleem situeert zich niet enkel bij de melkveehouders, maar geldt voor de hele voedingslijn', benadrukt men vrijdag bij de Boerenbond. 'Niet iedereen kan de hogere kosten (door de stijgende energie- en voederprijzen, nvdr.) doorrekenen. Vele landbouwers werken momenteel met verlies.'

Overleg

Over de evolutie van de productiekosten is er vrijdagmiddag overleg tussen premier Yves Leterme, minister van Landbouw Sabine Laruelle en minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne enerzijds, en vertegenwoordigers van de landbouw en de distributie anderzijds.