De Franstalige oranje-blauwe partijvoorzitters hebben scherp uitgehaald naar hun Vlaamse collega's. Als de onderhandelingen mislukken, dan is dat volledig toe te schrijven aan de Vlaamse partijen, stelden Joëlle Milquet (CDH) en Didier Reynders (MR) vrijdagavond op de Franstalige openbare omroep RTBF.
Iedereen moet volgens Milquet 'zijn verantwoordelijkheid opnemen om tot een redelijk akkoord te komen'. 'Het kan niet dat er voortdurend nieuwe eisen en vragen gesteld worden, wanneer we dicht bij een akkoord zijn. Zo blokkeert alles', aldus de voorzitster van het cdH.

Ook formateur Yves Leterme krijgt een sneer. 'Er zijn misschien mensen die besluiteloos zijn en niet kunnen afronden (...) Iedereen moet redelijk zijn en werken aan een evenwichtig akkoord. Ik denk niet dat dit verantwoordelijkheidsgevoel nu overal aanwezig is', luidde het.

Ook Reynders vindt dat er bij de Vlaamse partijen en met name bij het kartel CD&V/N-VA knopen moeten worden doorgehakt. 'Het is nodig dat men binnen het kartel landt en dat men aanvaardt dat men de Belgische staat kan hervormen maar niet omverwerpen', vindt de MR-voorzitter.