Het scheepvaartverkeer naar de haven van Antwerpen ondervindt nog steeds hinder door de stiptheidsactie van de Beroepsvereniging van Loodsen. Om 16 uur lagen nog veertig schepen te wachten om de haven te kunnen binnenvaren.
Maandagmorgen raakte bekend dat de Beroepsvereniging van Loodsen haar acties versoepelt en weer gaat werken tijdens de kantooruren. Na overleg vanmorgen tussen de Vlaamse minister bevoegd voor de Havens, Kris Peeters (CD&V), en de Beroepsvereniging van Loodsen is bovendien een bemiddelaar aangesteld.

'Doel van de bemiddelaar is tot overeenstemming te komen tussen alle betrokken vakorganisaties en de overheid omtrent alle op tafel liggende punten met betrekking tot het loodsenkorps. De bemiddelaar start onmiddellijk met zijn taak.'

De loodsen die aan de stiptheidsactie deelnemen, werken voorlopig alleen tijdens de kantooruren. In normale omstandigheden werken de loodsen 24 uur per dag.

Antwerpen

Om 16 uur lagen er geen schepen meer te wachten om de Antwerpse haven uit te varen. Een dertigtal schepen dat klaar lag om te vertrekken, kon in de loop van de dag afvaren.

Verwacht wordt dat de problemen vanaf 17 uur weer zullen toenemen, als de loodsen het werk weer neerleggen.

Gent

Vijftien zeeschepen op weg naar de Gentse haven het afgelopen weekend vertraging opgelopen door de stiptheidsacties van de loodsen.

Acht zeeschepen hadden lang op voorhand aangemeld dat ze naar Gent zouden afvaren. Een aantal daarvan bleef noodgedwongen liggen in de vertrekhavens, andere gingen voor anker voor Oostende.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig