Met de sluiting van Prado Rugs groeit de malaise in de textielsector nog aan.

sociaal

In de Vlaamse textielnijverheid zijn in het tweede semester van dit jaar al 2.200 banen verloren gegaan bij sluitingen, faillissementen en herstructureringen. Dat heeft Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, berekend. De grootste golf van ontslagen viel tussen half augustus en half oktober.

Volgens Fa Quix, de directeurgeneraal van Fedustria, is 'er gelukkig geen nieuwe golf van banenverlies in het vooruitzicht'.

In het eerste semester van dit jaar bleef de daling van de werkgelegenheid in de textielsector tijdens het eerste semester van dit jaar beperkt tot een honderdtal banen. Bovendien staan er volgens Quix nog 350 vacatures open. 'Nog heel wat textielbedrijven zijn op zoek naar werknemers. Maar een aantal vacatures geraakt zeer moeilijk ingevuld, wegens de gevraagde scholing of ervaring.'

Het nieuws uit de textielsector blijft voorlopig echter gedomineerd door banenverlies. Gisteren maakte de textielgroep Associated Weavers bekend dat haar weefafdeling Prado Rugs, in Kuurne, de deuren gaat sluiten. De jobs van 109 arbeiders en 26 bedienden staan daardoor op de tocht. De afdelingen tufting en extrusie, die samen 115 werknemers tellen, blijven wel verder actief.

De weefafdeling is de kleinste afdeling van de Associated Weavers-groep, aldus ceo Dries Bossuyt, na afloop van de ondernemingsraad. 'Ze is met een omzet van 25 miljoen euro ook relatief klein in haar sector en kampt sinds een jaar met een sterk verminderde aankoop.'

De directie had eind september al aan de werknemers laten weten dat het een overnemer of partner zocht voor Prado Rugs, maar die werd dus niet gevonden. 'In het extreem moeilijke en onzekere economische klimaat heeft deze zoektocht jammer genoeg geen concrete resultaten opgeleverd. Het enige alternatief is de volledige stopzetting', aldus Bossuyt.

De vakbonden zijn niet verrast door de sluiting. Ze wisten dat er voor midden november een overnemer gevonden moest worden. De gesprekken over een sociaal plan beginnen binnenkort.

(jir)