Het rijkste land van Europa is Liechtenstein, waar een inwoner gemiddeld bijna 45.000 euro kan besteden. Met minder dan 800 euro is Moldavië het armste. België zit met 17.700 euro duidelijk boven het gemiddelde.

conjunctuur

De Europese consumenten konden het afgelopen jaar 8.000 miljard euro besteden. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van het marktonderzoeksbureau GfK. In dat bedrag zitten naast klassieke inkomens ook werkloosheidsvergoedingen, kinderbijslag en pensioenen. Gemiddeld geeft dat een koopkracht van 12.500 euro per hoofd van de Europese bevolking.

Maar er zijn uiteraard enorme afwijkingen. Liechtenstein steekt met kop en schouders boven de rest uit, gevolgd door Luxemburg, Zwitserland en Noorwegen waar de koopkracht minstens het dubbele bedraagt van het Europese gemiddelde. België staat net als vorig jaar op de twaalfde plaats met 17.695 euro.

De cijfers van GfK houden rekening met de prijsverschillen van de belangrijkste producten in het boodschappenmandje van de Europeanen, waardoor ze echt de verschillen in koopkracht weergeven.

Hoewel de economie in de meeste Centraal-Europese landen veel krachtiger groeide dan in het Westen, blijkt dat niet uit de evolutie van de koopkracht. Dat heeft volgens GfK alles te maken met het erg lage niveau waarvan die landen vertrekken.

Zo betekent een toename van de koopkracht met 7,5 procent voor een land als Noorwegen dat elke inwoner jaarlijks 1.700 euro meer kan besteden. Terwijl een toename van de koopkracht met 13 procent in een land als Oekraïne het te besteden vermogen slechts met 200 euro doet toenemen.

Met een koopkracht van 1.688 euro kunnen de Oekraïners maar 6 procent besteden van wat de Luxemburgers ter beschikking hebben, en minder dan 10 procent van wat Belgen kunnen kopen. (lc)