Conflict bij Carrefour opgelost
In hun strijd met de directie van Carrefour gebruikten de vakbonden stakersposten om winkels te blokkeren.photo news
Foto: © Christophe Licoppe
Het sociale conflict bij de supermarktgroep Carrefour is van de baan. Tenminste, als de vakbondsleden volgende week hun steun geven aan het voorakkoord dat gisteren met de directie werd bereikt.

sociaal

In de voorbije weken hebben de vakbonden en de directie van Carrefour een bittere strijd uitgevochten, met als inzet de loon- en arbeidsvoorwaarden voor het personeel in de nieuwe Carrefour-hypermarkt in Brugge. De emoties laaiden daarbij aan weerszijden hoog op: de vakbonden gebruikten stakersposten om winkels (op zaterdag) te blokkeren, de directie zwaaide met gerechtelijke bevelschriften om werkwilligen en klanten toch toegang te verschaffen.

De patstelling kon alleen doorbroken worden na een tussenkomst van een sociaal bemiddelaar, uitgestuurd door het federale ministerie van Arbeid. De bemiddelaar riep de twee partijen woensdagmiddag samen voor een verzoeningsvergadering. Het gesprek ging tot de finish. Pas 22 uur later, donderdagvoormiddag intussen, verlieten de onderhandelaars het ministerie. Ze hadden een voorakkoord op zak.

Na afloop wou niemand verklaringen afleggen, maar de vakbonden (LBC, BBTK en ACLVB) lieten wel weten dat 'voorlopig alle stakingsacties bij Carrefour zijn opgeschort'. De bonden zeiden toe dat ze het voorakkoord bij hun achterban zullen verdedigen. Die belofte is niet onbelangrijk. Het betekent dat de vakbondsonderhandelaars het bereikte compromis wel zien zitten.

Het stilzwijgen van bonden en directie moet een goedkeuring van het voorakkoord vergemakkelijken. 'Iedereen wil verklaringen vermijden die de emoties weer doen oplaaien. Dit is niet het moment om het over winnaars of verliezers te hebben', heette het gistermiddag bij de vakbondstop.

De vakbondsleden bij Carrefour brengen volgende week hun stem uit. Het blijft afwachten of ze genoegen nemen met het bereikte compromis. Daarbij is het uitkijken naar garanties vanwege de directie dat de lagere lonen en flexibeler werkuren (meer zondagen) bij Carrefour in het Brugse B-Park geen precedent zullen zijn voor andere vestigingen.

Allicht zal het vergelijk erin bestaan dat de directie het behoud heeft verkregen van een aparte cao voor de Brugse vestiging, maar dat de lonen en werkregelingen 'in de feiten' een flink stuk richting andere Carrefour-winkels zijn opgetrokken.

Het einde van het conflict heeft een grote impact, die het bedrijf overstijgt. Als de confrontatie nog langer had aangesleept, zou het nationale loonoverleg serieus in gevaar zijn gekomen. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw had het deze week, naar aanleiding van de stakingen bij Carrefour, nog over een 'verziekt klimaat' tussen bonden en werkgevers. Het loonoverleg gaat volgende maandag officieel van start.

In het sociale conflict bij een andere grote winkelketen, Ikea, is er nog geen witte rook. Toch is er ook daar hoop op een oplossing. Woensdag is er een ontmoeting tussen bonden en directie over het betwiste bonussysteem. In afwachting zijn er geen stakingsacties gepland. (jir)