banken

Nederlandse overheid redt weer bankDe Nederlandse bank-verzekeraar SNS Reaal krijgt een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro van de Nederlandse staat. Dat maakte de bank donderdag bekend. SNS Reaal is de derde Nederlandse financiële instelling die gebruik maakt van het steunfonds van minister van Financiën Wouter Bos.

In ruil voor de kapitaalinjectie krijgt de staat waardepapieren waarover SNS Reaal een rente moet betalen van 8,5 procent. De transactie heeft dezelfde opzet als die met de bank-verzekeraar ING en de verzekeraar Aegon. Die concerns kregen eerder injecties van respectievelijk 10 en 3 miljard euro om hun kapitaalbuffers te versterken. Het eigen vermogen van SNS Reaal wordt extra verstevigd door een injectie van 500 miljoen euro door de Stichting Beheer SNS Reaal. In totaal trekt SNS Reaal daarmee 1,25 miljard euro aan vers kapitaal aan. SNS leed door de onrust op de financiële markten in het derde kwartaal een verlies van 88 miljoen euro. (anp)

landbouw

Europa subsidieert opnieuw boter

brussel De Europese Commissie gaat de producenten van boter financieel steunen, nu die geconfronteerd worden met sterk dalende prijzen. Producenten die hun waar niet (kunnen) verkopen, zullen subsidies krijgen per ton boter die ze gekoeld bewaren, kondigde de Commissie gisteren aan. De maatregel doet denken aan de boterbergen van enkele tientallen jaren geleden, die door Europa gesubsidieerd werden om prijsdalingen te vermijden.

De maatregel, die al goedgekeurd is door de 27 EU-lidstaten en op 1 januari 2009 ingaat, voorziet in subsidies voor producenten die hun boter niet verkocht krijgen of ze niet willen verkopen wegens een te lage prijs. Als ze hun voorraden in afwachting van nieuwe prijsstijgingen koel bewaren zullen ze een eenmalige subsidie van 15,62 euro per ton krijgen. Daarbovenop komt nog 44 eurocent per ton en per dag om de koelkosten te compenseren.

Het mechanisme komt er in afwachting van een andere steunmaatregel, die in maart 2009 ingaat. Dan zullen overheden botervoorraden kunnen aankopen om hun producenten te ondersteunen. Voorwaarde is dan wel dat de prijs onder een bepaalde limiet gedoken is. (afp)

detailhandel

'Sancties sperperiode hervormen'

brussel Het Neutrale Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil dat het sanctiesysteem voor bedrijven die de sperperiode niet respecteren, wordt hervormd. Het NSZ verwijst naar enkele voorbeelden uit de praktijk: klachten tegen E5 Mode van vorige winter en zomer liggen nog steeds in vooronderzoek bij het parket van Dendermonde. Een gelijkaardige klacht tegen de keten Inno is geseponeerd door het parket van Brussel, terwijl de handelsrechter Inno wel tot een dwangsom veroordeelde. (belga)

banken

Groen licht voor herkapitalisatie ING

brussel De Europese Commissie geeft groen licht voor de noodhulp die de Nederlandse autoriteiten aan ING willen toekennen in de vorm van een herkapitalisatie. 'Deze maatregel is een adequaat middel om de ernstige ontregeling van de Nederlandse economie te verhelpen, zonder dat daarbij het concurrentie-evenwicht verstoord raakt', schrijft de Commissie.

De herkapitalisatie komt tegemoet aan de door de Commissie uitgevaardigde richtlijnen om de regeringen te sturen bij het aanpakken van de financiële crisis.

(belga, anp)

financiEn

Brits pond zakt onder de 1,20 euro

londen Het Britse pond sterling, dat op monetair vlak een van de grootste slachtoffers is van de financiële crisis, heeft gisteren verder terrein verloren, tot onder de symbolische grens van 1,20 euro. Het pond zakte tot een koers van 1,1824 euro, een absoluut dieptepunt sinds de introductie van de Europese eenheidsmunt.

Het pond is al enige tijd aan het dalen. De jongste klap kwam er na een alarmerend rapport van de Bank of England, die een lange recessie voorspelt in Groot-Brittannië. Verwacht wordt dat het Britse pond nog verder zal dalen in waarde. Ook tegenover de Amerikaanse dollar werd een absoluut dieptepunt bereikt met een koers van 1,4807 dollar voor één pond.

(afp)

detailhandel

Minder bakkers en slagers

brussel De voorbije vijf jaar is het aantal bakkers, slagers en viswinkels met 10 procent afgenomen. Die daling is volgens Unizo Winkelraad niet zozeer te wijten aan faillissementen, maar vooral aan oudere zaakvoerders die hun zaak stopzetten. De organisatie ziet voor bakkers, slagers en viswinkels een mooie toekomst weggelegd.

In 2002 waren er 5.790 bakkers, 5.350 slagers en 640 viswinkels in Vlaanderen. Momenteel zijn er 5.200 bakkers, 4.800 slagers en 500 viswinkels. Een daling van 11.800 naar 10.500 in vijf jaar tijd dus.

Het marktaandeel van bakkers bedraagt 50 procent, dat van slagers 30 procent, dat van viswinkels 15 procent, tegen respectievelijk 54 procent, 33 procent en 18 procent in 2002. Het verschil gaat volgens Unizo naar supermarktketens, discounters en zelfstandige buurtsupers, vooral omdat die alles onder één dak kunnen aanbieden.

'Jonge bakkers, slagers en viswinkels die hun vakmanschap voldoende vermarkten, wacht een mooie toekomst', klinkt het in een persbericht. (belga)