Fortis Private Equity dat zich de afgelopen jaren onder leiding van Brigitte Boone ontpopte tot één van de actiefste spelers in de Belgische durfkapitaalmarkt, voelt eveneens de gevolgen van de kredietcrisis. Fortis spreekt in zijn halfjaarbericht over 'aanzienlijk lagere resultaten uit private equity'.

In 2007 profiteerde FPE van een dubbel fenomeen: hoge meerwaarden op desinvesteringen en stijgende marktmultipels. Zeg maar waardewinst doordat beleggers bereid waren steeds meer te betalen voor bedrijfsovernames. Anno 2008 dalen die zogenaamde multipels wat leidt tot wijzigingen in de reële marktwaarde van de portefeuilles. Fortis spreekt ook over een verwacht verlies op de mogelijke desinvestering van een van de portefeuilles.

In het eerste halfjaar zakte de nettowinst van Fortis Private Equity met 31,5% van 143 miljoen in de eerste helft van 2007 tot 98 miljoen. De logistieke speler ABX en het bakkerijbedrijf Panavi (verkocht aan Vandemoortele) zorgden ervoor dat er toch nog een behoorlijke winst overbleef. Toch is ook bij FPE niet langer alles koek en ei. Enkele medewerkers hebben de afgelopen maanden de divisie verlaten. De belangrijkste Belgische concurrent, het beursgenoteerde Gimv, werft tot nader order nog aan en blijft gericht op expansie. Verwacht wordt dat ook de winst van Gimv niet aan de gevolgen van de crisis kan ontsnappen.