De Britse bank HSBC heeft in de eerste helft van 2008 de nettowinst met 29procent zien teruglopen, tot 7,7 miljard dollar (65cent per aandeel) tegenover 10,9 miljard dollar (94cent per aandeel) vorig jaar. Dat is iets beter dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van 7,3 miljard dollar.

HSBC, de grootste Europese bank naar marktwaarde, heeft voor dit jaar in totaal 10,1 miljard dollar opzijgezet om mogelijke afschrijvingen op riskante beleggingen en andere kosten op te vangen. Dat bedrag komt bij eerdere lasten voor slechte kredieten in 2007 (17,2 miljard dollar) en 2006 (10,6 miljard dollar).

Terwijl de winst steeg in Europa (+28%, tot 5,2 miljard dollar), Latijns-Amerika en grote delen van Azië, boekte de Noord-Amerikaanse divisie een verlies voor belastingen van 2,9 miljard dollar, tegenover een winst van 2,4 miljard dollar vorig jaar. In Hongkong boekt HSBC teruglopende winstcijfers.

Voorzitter Stephen Green omschreef de eerste jaarhelft van 2008 als 'het moeilijkste voor de financiële markten in decennia'. HSBC was hier 'niet immuun' voor. De verwachtingen zijn 'hoogst uitdagend' gezien de groeilanden 'met minder momentum' groeien dan voorheen, aldus nog Green. (bloomberg, dpa)Wachovia in vrije val na afwaardering

New York Het aandeel van de Amerikaanse bank Wachovia zakte gisteren tot 11procent lager nadat de zakenbank Morgan Keegan&Co zijn rating verlaagde tot 'verkopen'. Wachovia is de op drie na grootste bank van de Verenigde Staten. Vorige week was het aandeel nog met 31procent gestegen naar aanleiding van speculatie over een bod door Goldman Sachs. De analist van Morgan Keegan waarschuwde ervoor dat de herstructurering van Wachovia 'tijd zal kosten in een moeilijke en volatiele markt, en waarschijnlijk meer pijn met zich zal meebrengen voor de bestaande aandeelhouders'. Wachovia heeft dit jaar al 50procent van zijn waarde verloren. Midden vorige week was dat zelfs 79procent. (bloomberg)Kredietkaartschuld kost Citigroup geld

New York Citigroup heeft in het tweede kwartaal 176 miljoen dollar verloren op de effectisering van kredietkaartschulden. Dat geeft aan dat de risico's op deze markt van 3,5 miljard dollar aan het stijgen zijn. Citigroup is de grootste uitgever van kredietkaarten in de Verenigde Staten. De uitgifte van effecten op basis van de kredietkaartschulden kostte de bank de afgelopen drie maanden 176 miljoen dollar, zo bleek uit een document dat bij de beursautoriteiten werd ingediend. De 9miljard aan schulden die de bank nog op de eigen balans heeft staan, werden een stuk minder waard. Citigroup beheert ongeveer 202 miljard dollar aan kredietkaartschuld. Daarvan is 111 miljard dollar verpakt in effecten en verkocht aan beleggers. De kaarthouders komen nu vaker hun schulden niet na. Het aantal wanbetalers is sinds eind vorig jaar met 16procent gestegen. Op 30juni bedroeg het bedrag aan probleemkredieten 2,16 miljard dollar. Verondersteld wordt dat niet alleen Citigroup last heeft van wanbetalers onder de kredietkaartbezitters. Bank of America is de nummer twee op deze markt. (bloomberg)Winst Bradesco 13 procent lager

SAO PAULO Bradesco, naar activa gemeten de grootste Braziliaanse bank die niet in staatshanden is, heeft in het tweede kwartaal 13procent minder winst geboekt dan het jaar ervoor. Het was voor het eerst sinds midden 2006 dat de winst naar beneden ging. Vooral hogere belastingen en hardere concurrentie speelden de bank parten. De belasting op bankwinsten is in mei van 9procent naar 15procent opgetrokken.

De nettowinst daalde naar zo'n 1,28 miljard dollar. Dat was iets minder dan analisten verwacht hadden. De onderliggende winst, zonder rekening te houden met eenmalige elementen en acquisities, steeg met 11procent. Eenmalige baten hadden het resultaat in het tweede kwartaal vorig jaar kunstmatig doen opzwellen. Zo had Bradesco in die periode een participatie in een kredietbeoordelingsbureau verkocht, evenals aandelen Arcelor. (bloomberg)