Vertrekpremie Verwilst veelvoud van premie Votron
Foto: reuters
Als ceo Herman Verwilst Fortis moet verlaten, kan zijn vertrekpremie oplopen tot vijf miljoen euro. De vorige topman, Jean-Paul Votron, moest het doen met 1,3 miljoen euro.

Van onze redacteurHerman Verwilst heeft op 11juli de fakkel overgenomen van Jean-Paul Votron. Die moest opstappen als verantwoordelijke voor een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro tegen een zeer lage prijs, terwijl Fortis altijd had volgehouden geen vers geld nodig te hebben om zijn solvabiliteit op peil te houden. In dezelfde beweging besloot de bank-verzekeraar dat het interimdividend geschrapt werd en dat het dividend niet in cash, maar in aandelen wordt uitbetaald. Sindsdien is het aandeel, dat heel wat goede huisvaders in portefeuille hebben of hadden, naar beneden gedoken.

Verwilst krijgt liever niet het predikaat 'ceo ad interim' opgeplakt, maar Fortis heeft op 11 juli al aangekondigd 'een kandidaat te zoeken binnen, alsook buiten het bedrijf, om de toekomstige opvolging van de ceo op te nemen'. Naar verluidt zou al een headhunter aangewezen zijn.

Votron kreeg bij zijn vertrek, zoals het jaarverslag van Fortis aangeeft, 1,3 miljoen euro mee. Oorspronkelijk werd aan Votron twee jaar basissalaris uitgekeerd, maar sinds zijn basisloon vorig jaar opgetrokken werd, werd de vertrekpremie verminderd 'tot één jaar van zijn basissalaris'. Dat is in lijn met de Nederlandse code voor deugdelijk bestuur, de Code Tabaksblat.

Verwilst heeft volgens het jaarverslag van 2007 recht op een 'brutovergoeding die gelijk is aan maximaal drie jaar de bezoldiging in contanten'. Bij Verwilst is geen sprake van een basissalaris, maar van de bezoldiging in contanten, waaruit begrepen mag worden dat niet alleen het basissalaris, maar ook de bonus mee in rekening gebracht moet worden. Verwilst had vorig jaar een basissalaris van 695.000 euro en recht op een bonus van 1 miljoen euro. In de verslagen van de vorige jaren staat niet afzonderlijk vermeld hoeveel Verwilst verdiend heeft. Maar op basis van wat hij vorig jaar opstreek, kan zijn vertrekpremie oplopen tot 5miljoen euro.

Voor heel wat beleggers blijft ook nog altijd de vraag hoeveel financieel topman (cfo) Gilbert Mittler opstrijkt bij zijn vertrek. Mittler werd vorige week elegant opzijgezet door hem de rol van 'bijzonder adviseur' van de ceo te geven. Fortis heeft al laten weten dat het in het jaarverslag alleen communiceert over de ceo, de deputy ceo en de leden van de raad van bestuur. De beleggers zullen wellicht nooit weten met hoeveel Mittler naar huis gegaan is. De enige indicatie in het jaarverslag is dat de leden van het directiecomité sinds 2005 recht hebben op een vertrekpremie gelijk aan tweemaal het basissalaris. Maar er staat ook te lezen dat daarvan afgeweken wordt bij overeenkomsten die voor die datum afgesloten werden. Aangezien Mittler een oudgediende is, heeft hij waarschijnlijk zo'n afwijkend contract. De vraag blijft bovendien ook of, en zo ja, welke vergoeding Mittler naast zijn vertrekpremie krijgt als 'bijzonder adviseur' van de ceo.

Blz. E1 Fortis voorspelt zwaar weer.

Blz. E4-E5 dossier.