Een Russisch bankenconsortium heeft interesse in de Franse en Belgische bankafdelingen van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (BMPS). Dat meldt de Italiaanse financiële krant MF (Milano Finanza), die evenwel geen bronnen noemt.

Volgens MF hebben ook twee investeringsfondsen interesse. Het zou gaan om fondsen die gelinkt zijn met de Franse banken Banque Populaire en Crédit Cooperatif. Zij zouden momenteel bezig zijn met een boekenonderzoek. De krant omschrijft de belangstelling van het management van BMPS voor de Russische kandidaat-kopers als 'lauw'.

Nog volgens MF zou een onbekende bieder 100 miljoen euro hebben geboden voor het Belgische netwerk van BMPS, maar zou de bank uit Siena dit als onvoldoende hebben bestempeld. De boekwaarde van de Franse en Belgische vestigingen samen zou 179 miljoen euro bedragen.

Banca Monte Paschi Belgio, de Belgische dochter van BMPS, is de enige Italiaanse bank die in België actief is. De bank kwam in 1947 naar ons land via de overname van een bestaande instelling. Ze is vandaag vooral bekend als aanbieder van hoogrentende spaarboekjes, maar biedt ook andere diensten aan aan particulieren en bedrijven. (wdp)