Groeivertraging wordt voelbaar
De wereldwijde fusie- en overnameactiviteit belandde op het laagste peil in vier jaar.

De Belgische economie lijkt op een zachte landing af te stevenen. Als kleine economie die sterk afhankelijk is van in- en uitvoer en ook van transitverkeer, wordt ons land beschouwd als een goede indicator voor de Europese economische gang van zaken. De fusie- en overnameactiviteit geeft dan weer een beeld van de wereldwijde economische activiteit.

Het Duitse onderzoeksinstituut ZEW berekent sinds januari 2000 een index die peilt naar die activiteit. De indicator ging van start op 100 punten en klom vrij snel tot boven de 150. In de lente van 2001 begon hij fors te verzwakken, een eerste indicatie van de nakende recessie in de Verenigde Staten en van de wereldwijde groeivertraging die ermee samen ging.

In december vorig jaar, op het einde van het vierde kwartaal, stond de index op 138, duidelijk boven het langetermijngemiddelde van 125 punten. Maar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar dook hij 18procent omlaag, tot 113 punten.

Dat is het laagste peil in vier jaar.

Volgens het ZEW-instituut is het duidelijk de kredietcrisis en de daarop volgende vertraging van de economische activiteit, vooral in de Verenigde Staten, die de fusie- en overnameactiviteit vertraagt. De komende maanden zou die daling nog kunnen doorzetten, denkt het instituut.

Enerzijds maken heel wat bedrijven, vooral in Europa, nog mooie winsten en dat bevordert fusies en overnames. Maar anderzijds zijn aandelen als betaalmiddel bij fusies en overnames erg onaantrekkelijk geworden door de sterke koersschommelingen op de beurzen. En cash is de jongste maanden, door de rentestijgingen, een pak duurder geworden. (lc)