Eindelijk weer wat winst
Foto: © MH Michiel Hendryckx
De Brusselse beurs kon gisteren haar eerste winst in drie dagen boeken. De Bel-20 ging een half procent hoger tot 3.879,15 punten. Er waren elf stijgers en negen dalers. De Brusselse sterindex startte hoger, maar incasseerde in de loop van de namiddag een dip onder druk van de financiële waarden. Een hogere start op Wall Street zorgde er uiteindelijk voor dat alles weer positief werd.

UCB was dé ster van de dag. Het aandeel sloot 23,1 procent hoger nadat de Amerikaanse Food& Drug Administration (FDA) dinsdagavond de goedkeuring had gegeven voor de lancering van Cimzia. Het fiat voor het middel tegen de ziekte van Crohn is een grote opsteker voor UCB. Sinds er eind 2006 twijfels rezen over de mogelijkheid om Cimzia op de Amerikaanse markt te brengen, was het aandeel tientallen procenten gezakt. Tubize, de holding boven UCB, klom mee en won 20,1 procent.

Onderaan de Bel-20 stond Umicore met een koersverlies van 7,2 procent. Het Zwitserse beurshuis UBS haalde het aandeel van de materiaaltechnologiegroep van zijn kooplijst. Het aandeel blijft wel in de M&A Conviction List van UBS staan. Dat is de lijst met aantrekkelijke overnameprooien.

UBS ziet een aantal redenen tot bezorgdheid. 'De autokatalysatorendivisie is de meest aantrekkelijke van de hele groep en profiteert van steeds strengere uitstootbeperkingen. Maar deze sector is niet volledig immuun voor een vertraging van de economie en we merken dat de bezorgdheid over de Amerikaanse en Europese autosector toeneemt', klinkt het.

Zinkproducent Nyrstar won 0,8 procent. Beleggers trekken zich, tegen de achtergrond van een stijgende grondstoffensector in Europa, weinig aan van een verlaging van het koersdoel door Bank Degroof.

De banken, die in de loop van de namiddag samen met hun Europese sectorgenoten omlaag waren gedoken, sloten verdeeld. Dexia sloot op een winst van 0,8 procent. Fortis verzwakte 0,4 procent en KBC ging 0,2 procent lager.

InBev zakte fors, de tweede dag op rij al. Dinsdag stelde Morgan Stanley zich in een rapport bezorgd op over de prestatie van het Braziliaanse AmBev. In de VS kwam sectorgenoot Anheuser-Busch bovendien naar buiten met kwartaalresultaten die onder de verwachtingen van de analisten bleven. InBev zakte uiteindelijk 2,5 procent.