Dollar bedreigt prognose Melexis
Foto: © NO BYLINE
Melexis ziet zijn jaarprognose in het gedrang komen als de dollar op de huidige koers blijft.

'Een dollarkoers van 1,50 tegenover de euro is onze pijngrens', zegt financieel directeur Karen van Griensven. 'Alles daarboven brengt onze prognose van een omzetgroei van 5procent in gevaar.'

Melexis, dat chips maakt voor onder andere de auto-industrie, heeft nochtans een beter dan verwacht eerste kwartaal achter de rug, ondanks die zwakke dollar.

De omzet dikte met 4procent aan tot 52,3 miljoen euro, terwijl de bedrijfswinst met 1procent groeide tot 10miljoen euro. De nettowinst bleef stabiel op 20cent per aandeel of 8,4 miljoen euro. De brutomarge ging 3procent omhoog tot 21,5 miljoen euro, de marge op de nettowinst bedroeg 16,2 procent.

Analisten hadden voorspeld dat de winst zou afbrokkelen door de zwakke dollar, de munt waarin Melexis bijna de helft van zijn verkopen boekt, en een verslapping van de vraag naar chips. Die vrees blijkt nu ongegrond.

'Op het niveau van de bedrijfswinst (ebit) lopen we 1miljoen euro mis door de zwakke dollar', aldus van Griensven, 'en op het omzetniveau 2,5 miljoen euro.' Bij een ongewijzigde dollarkoers tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar zou Melexis het voorbije kwartaal een omzetgroei van 9procent geboekt hebben. (tnl)