De kredietverzekeraar Ambac verloor in het eerste kwartaal 1,66 miljard dollar.

Ambac Financial Group is een financiële-dienstengroep die onder meer actief was in het verzekeren van kredieten en obligatie-uitgiftes tegen niet-terugbetaling. De groep heeft zwaar te lijden onder de hypotheek- en kredietcrisis die sinds vorig jaar aan de gang is in de VS.

In het eerste kwartaal leed Ambac een operationeel verlies van 6,93 dollar per aandeel, ruim drie keer meer dan de verwachting van analisten. Het aandeel, dat het voorbije jaar al 93% van zijn waarde verloor, zakte gisteren nog eens met 22% in de vroege handel.

Het bedrijf wordt niet alleen geconfronteerd met zware verliezen op zijn portefeuille, maar krijgt ook weinig nieuwe inkomsten omdat de kredietmarkt er verlaten bij ligt. Het bedrijf zet nog eens 1miljard dollar extra opzij om toekomstige verliezen op hypotheekobligaties op te vangen.

Het kwartaalverlies van 1,66 miljard dollar komt neer op 11,69 dollar per aandeel. Een jaar eerder was er nog 213,3 miljoen dollar (2,02 dollar per aandeel) winst. Dankzij een kapitaalverhoging slaagde de verzekeringsdivisie van Ambac er wel in om zijn AAA-kredietratings te behouden bij de ratingagentschappen. Die ratings zijn cruciaal om het vertrouwen van de markt te behouden en nieuwe klanten te winnen.