De omzet van Barco stijgt meer dan verwacht, maar de zwakke dollar tast de winstmarges aan.

De nettowinst van Barco zakte in het eerste trimester met 12,8 procent tot 6,6 miljoen euro. De omzet, enkel rekening houdende met de voortgezette activiteiten, steeg met 5,9 procent tot 165,7 miljoen. Dat is beter dan verwacht, maar de bedrijfswinst stabiliseerde op 6,5 miljoen euro terwijl analisten rekenden op zo'n 4procent groei. De dollardaling kostte het bedrijf 3,7 miljoen euro bedrijfswinst en zo'n 12,5 miljoen euro omzet. De dollar verzwakte tijdens de eerste drie maanden van 2008 met zo'n 15procent tegenover de euro. Barco haalt 45procent van zijn omzet in dollarlanden.

Opmerkelijk is dat de omzet in de VS met 12procent steeg. 'We zijn blijkbaar in staat om marktaandeel te winnen en klanten te overtuigen van onze producten, ook al zijn ze door de dollar duurder', zegt woordvoerder Jean-Pierre Tanghe.

Voor 2008 mikt het management op een hogere omzet en hogere bedrijfswinst, zonder daar cijfers op te kleven. 'Of we de gevolgen van een tragere economische groei al voelen? Veel van onze markten staan daar los van. Denk maar aan beveiliging, defensie en medische beeldvorming. We zien dat de ordergroei weer versnelt, wat misschien een teken is dat de onzekerheid over de economische omgeving wegebt'. (tnl)