Pijnbestrijder stilt beleggersleed bij UCB
Roch Doliveux: 'We wisten bij UCB al langer dat we een toelating zouden krijgen voor Cimzia.'Bart Dewaele
Foto: © Bart Dewaele
De aandeelhouders van UCB kunnen vandaag opgelucht naar het relaas van topman Roch Doliveux luisteren.

FARMA

Het is volgens de directievoorzitter Roch Doliveux puur toeval, maar het blijft een mooie opsteker. Precies een dag voor de algemene aandeelhoudersvergadering bij de Belgische farmagroep UCB heeft de Amerikaanse gezondheidsautoriteit de toelating gegeven aan UCB om de pijnbestrijder Cimzia in de VS op de markt te brengen. 'U spreekt met een tevreden man, maar we wisten bij UCB al langer dat we een toelating zouden krijgen voor Cimzia. Het is echter de FDA die beslist wanneer het nieuws over zo'n toelating mag worden vrijgegeven', verklaart Doliveux.

Met de toelating in de VS voor Cimzia komt een eind aan de stroom slecht nieuws over geneesmiddelen van UCB. Behalve de problemen rond Cimzia in de VS en Europa, moest de Belgische farmagroep in de VS de verkoop van zijn pleister tegen de ziekte van Parkinson onderbreken wegen productieproblemen. Het moest in de VS eveneens explicieter waarschuwen voor de mogelijke bijwerkingen van een hoestmiddel. Door al deze tegenvallers is de koers van UCB met 60procent gekelderd.

Dat de koers gisteren omhoogschoot, komt omdat het nieuws over de toelating van Cimzia ervaren wordt als een complete verrassing. Nadat de Amerikaanse gezondheidsautoriteit in december 2006 besloten had dat UCB meer gegevens moest verstrekken over de doeltreffendheid vooraleer sprake kon zijn van een toelating, gingen de meeste beleggers en beursanalisten ervan uit dat de lancering van Cimzia pas voor 2009 zou zijn. De omzetverwachtingen werden serieus teruggeschroefd. Sommige vreesden zelfs voor een scenario waarbij Cimzia definitief afgewezen zou worden in de VS voor de behandeling van de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking. Met als resultaat dat de omzetverwachting zelfs op nul werd gezet. Al dat cijferwerk moet nu volledig worden herzien. Verscheidene beurshuizen trokken in afwachting alvast hun beleggersadvies op.

Directievoorzitter Roch Doliveux zei gisteren er alle vertrouwen in te hebben dat UCB met Cimzia een medicijn heeft dat op lange termijn waarde kan creëren voor het bedrijf. Het grote voordeel tegenover de twee andere geneesmiddelen die op de markt zijn, is dat het veel minder frequent toegediend moet worden. En dat is een grote troef omdat het om inspuitingen gaat. De topman van Doliveux moest overigens gisteren nog alle zeilen bijzetten om het verhaal uit de wereld te helpen dat Cimzia alleen voorgeschreven mag worden als de producten van Johnson& Johnson en Abbott geen of te weinig effect hebben.

In de VS wordt jaarlijks voor 1miljard dollar geneesmiddelen verkocht voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Analisten sluiten niet uit dat UCB de helft van deze verkoop kan binnenhalen.

UCB verwacht overigens nog heel wat meer van Cimzia. Het grote streefdoel is om het geneesmiddel te kunnen lanceren voor de bestrijding van reumatoïde artritis (pse)