Voeding

Chiquita denkt na over alternatievenHet gesprek tussen minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en de directie van bananenproducent Chiquita woensdagvoormiddag is 'in een goede sfeer' verlopen.

'Er is afgesproken om enkele alternatieven verder uit te werken en te bekijken', zegt Tim Van Broeckhoven, de woordvoerder van Van Quickenborne. Vorige week maakte Chiquita bekend dat het van plan is om zijn Europese hoofdzetel van Antwerpen te verhuizen naar Zwitserland.

Michel Loeb, de algemeen directeur van het Europese hoofdkwartier van Chiquita, had daarover gisteren een onderhoud met Van Quickenborne.

'Experts zullen samenzitten om die alternatieven verder uit te werken', aldus de woordvoerder van de minister.

In het Europese hoofdzetel van Chiquita in Antwerpen werken 136 bedienden en 22 kaderleden. (belga)

Auto

Ford heeft grootste Europese marktaandeel

Brussel Ford beschikt over een marktaandeel van 9,9% in de negentien voornaamste Europese markten, waaronder de Belgische. Vorige maand werden er op de Europese markt 187.400 wagens verkocht. De Mondeo, die exclusief in Genk wordt gebouwd, klokte af op 18.700 wagens.

Met de Turkse markt inbegrepen, bedroeg het marktaandeel van Ford 10% en werden er ruim 195.000 wagens verkocht. Tijdens het eerste kwartaal was Ford de absolute marktleider in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje en verbrak het autoconcern het record van 501.000 verkochte wagens in 51 Europese markten. Dat is een stijging van 7.500 verkochte wagens in het eerste kwartaal van dit jaar.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal schrijft ondertussen dat Ford nog altijd van plan is om zijn dochter Volvo Cars van de hand te doen, ondanks het feit dat dit al herhaaldelijk werd ontkend. Volvo Cars heeft in ons land een fabriek in Gent. (belga)