Geen last minute verrassing
pn
Foto: © Explorer Thouvenin Guy
Touroperators beloven geen brandstoftoeslagen meer te heffen minder dan anderhalve maand voor het vertrek.

De Belgische touroperators hebben ermee ingestemd geen brandstoftoeslagen meer aan te rekenen binnen de 45 dagen voor de reizigers effectief vertrekken. Dat deelde de Belgian Travel Organization (BTO), de belangrijkste organisatie van reisagenten, gisteren mee.

De ondoorzichtigheid in de aanrekening van brandstoftoeslagen is Baudouin Michiels, de voorzitter van de BTO en topman van Carlson Wagonlit Travel in ons land, al langer een doorn in het oog. Nu krijgen klanten vaak nog een factuur voor een brandstoftoeslag toegestuurd tot drie weken voor hun vertrek. Soms dus nadat ze het saldo van hun reis al betaald hebben. Dat is niet alleen voor de consument een onaangename verrassing, maar het brengt ook veel extra werk mee voor het reisbureau.

Enkele weken geleden wakkerde Test-Aankoop de discussie nog aan, toen bleek dat de grote touroperators al voor de tweede keer dit jaar een brandstoftoeslag aanrekenden. Volgens de consumentenorganisatie waren de klanten helemaal niet verplicht om die toeslagen te betalen, omdat de touroperators niet duidelijk maakten hoe ze die berekenden. Een stelling die dan weer betwist werd door de reisbureaus, die vreesden met de factuur te blijven zitten.

BTO heeft nu gedaan gekregen dat de touroperators geen toeslagen meer zullen factureren minder dan zes weken voor het vertrek, wat vaak de termijn is voor de betaling van het saldo van de reis. De vereniging kreeg voor die vraag de steun van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus en de Union professionnelle des Agences de Voyages, evenals die van de nieuwe minister van Economie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

De oplossing die nu uit de bus is gekomen, garandeert alvast iets meer transparantie en minder onaangename verrassingen op het laatste moment. (kdr)